Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1277
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27507
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 183
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 208
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1277
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27507
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 183
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 208
Składniki
Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po jednym jajku. Ciasto podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki w kwadratowych formach 20 x 20 cm. Ja nie miałam takich kwadratowych foremek, więc podzieliłam na dwie części i upiekłam 2 placki w tradycyjnej prostokątnej formie. Ciasta piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Placki po upieczeniu wystudzić.
Przygotować masę: do garnka wlać 2 szklanki wody i cukier. Zagotować. Z cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. W misce wymieszać żółtka ze skórką i sokiem z cytryn oraz z mąką ziemniaczaną. Do gotującej wody z cukrem wlać przygotowaną mieszankę cytrynową. Mieszać cały czas, aż masa zgęstnieje i zacznie się gotować. Zestawić z ognia i lekko wystudzić. Jeszcze ciepłą masą przełożyć placki. Wierzch ciasta można udekorować lukrem i wiórkami skórki cytrynowej.