Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto brzoskwiniowo–wiśniowe"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 253
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Składniki
Masło stop, przestudź. Herbatniki pokrusz w malakserze. Okruszki ciastek wymieszaj z masłem. Podłużną foremkę (długość ok. 30 cm) wyłóż folią spożywczą. Następnie spód i brzegi formy wylep przygotowaną masą. Dociśnij ją i wstaw do lodówki na 20 minut.
W tym czasie wiśnie oraz brzoskwinie odsącz z zalewy. Zalewę z wiśni zachowaj. Połowę brzoskwiń pokrój na cząstki, a resztę w średnią kostkę. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym płomieniu. Śmietanę ubij z cukrem na sztywno. Powstałą bitą śmietanę połącz z zalewą z wiśni oraz żelatyną. Odstaw w chłodne miejsce na kilka minut.
Tężejący krem wymieszaj z wiśniami i brzoskwiniami pokrojonymi w kostkę. Masę przełóż do przygotowanej formy. Na wierzchu ułóż cząstki brzoskwiń. Ciasto wstaw do lodówki na 5 godzin. Czas przygotowania: 45 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 470 kcal.Źródło: Na żywo