Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Bośniaczka to ciekawa, pyszna i prosta odmiana sernika z suszonymi śliwkami. Nadzienie wręcz rozpływa się w ustach, a kruche ciasto przyjemnie kontrastuje się z kremowym serem twarogowym.
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 411
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 56
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85651
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Bardzo popularna potrawa meksykańska na bazie mielonej wołowiny, a podawana z...
Odsłon: 40
Prosty, smaczny sernik , dzisiaj na spodzie z kruchych herbatników połączonyc...
Odsłon: 411
Plastry karczku pieczone we frytkownicy beztłuszczowej w aromatycznej maryna...
Odsłon: 56
Nasz koktajl na kolację to niezwykle zdrowa propozycja, która wspomaga detoks...
Odsłon: 85651
Danie powstało dzisiaj spontanicznie i było tak smaczne, że ani ja, ani mój g...
Odsłon: 162
Składniki
Przygotuj kruchy spód. Mąkę przesiej na blat, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder i szczyptę soli. Składniki siekaj nożem, a następnie rozetrzyj palcami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodaj żółtko i szybko zagnieć ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj odrobinę zimnej wody. Uformuj ciasto w kulę i owiń ją w folię spożywczą. Włóż ją do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotuj nadzienie. Twaróg utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na gładką masę. Dodawaj jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i śmietanę. Mieszaj do połączenia składników.
Złóż ciasto. Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na placek o średnicy ok. 26 cm i wyłóż formę do tarty o średnicy ok. 22 cm, wykładając brzegi do góry. Na ciasto wyłóż równomiernie suszone śliwki i zalej je masą twarogową. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Ciasto Bośniaczka piecz przez 50-60 minut do ścięcia masy i lekko zezłocenia wierzchu. Po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć w lekko uchylonym piekarniku. Następnie wstaw je do lodówki. Przed podaniem możesz udekorować deser listkami świeżej mięty.