Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto biszkoptowe"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3170
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 277
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3170
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 277
Składniki
<strong>:</strong>
Śliwki umyj, przekrój na pół, usuń pestki. Owoce rozłóż na papierowym ręczniku, by obeschły. Do rondelka włóż margarynę lub masło. Roztop a potem wystudź.
Do miseczki przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miski wbij jajka, dodaj cukier puder oraz cukier wanilinowy lub kilka kropli aromatu waniliowego. Ucieraj mikserem na średnich obrotach, aż masa stanie się puszysta i podwoi swą objętość. Następnie wlej przestudzony tłuszcz i jeszcze chwilkę ucieraj. Na koniec stopniowo dodawaj po łyżce suchych składników, delikatnie mieszając ciasto szpatułką.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą. Wlej przygotowane ciasto. Na wierzchu ułóż połówki śliwek (skórkami do dołu) lekko wciskając je w ciasto. Piecz około 45 minut w temperaturze 180°C.
Schłodzone ciasto oprósz obficie cukrem pudrem. Rada: Możesz sama zrobić domowy cukier waniliowy. Do słoika wsyp 2 szklanki cukru, dodaj ziarenka wyskrobane z laski wanilii oraz pokrojoną na kawałki laskę. Starannie wymieszaj. Cukier jest gotowy do użycia po 2 tyg.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 260 kilokalorii</strong>Źródło: Świat i Ludzie