Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Myślicie że nie da się upiec ciasta bez dodatku jajek ? To powiem wam że jesteście w błędzie ja właśnie takie ciasto upiekłam i jest wspaniałe
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 575
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 35
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 340
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 575
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 39
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 73
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 35
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 340
Składniki
W jednej misce umieścić składniki mokre a drugiej składniki suche, do suchych wymieszanych składników dodać wymieszane dokładnie składniki mokre i za pomocą łyżki wymieszać na jednolitą kremową masę do połączenia się wszystkich składników ze sobą
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 28 cm (polecam mniejszą wtedy ciasto będzie wyższe) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 45 - 50 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta oraz tak zwanego suchego patyczka
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia po ostygnięciu razem z papierem wyjąć z blaszki i przekroić na dwa placki. W międzyczasie gdy ciasto się studzi przygotować galaretki, do salaterki przesypać zawartość galaretek zalać je gotowaną wodą i mieszać do czasu rozpuszczenia się proszku i lekkiego tężenia. Następnie mus jabłkowy przełożyć do miski wlać lekko tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać odczekać chwilę aż zacznie tężeć
Jak już mus z galaretką lekko tężeje dolny placek ciasta przełożyć do blaszki w której piekliśmy ciasto, na ciasto wyłożyć połowę musu z galaretkami wstawić na chwile do lodówki aby się ścięło, wyjąć z lodówki położyć na mus wierzchnią warstwę ciasta i ponownie rozłożyć po całości mus jabłkowy z galaretkami. Gotowe ciasto włożyć do lodówki co najmniej na dwie godziny
Ciasto bez jajek jest bardzo smaczne i mocno wilgotne, można je przygotować w taki sposób jak ja to zrobiłam lub przełożyć dowolnym ulubionym kremem a nawet samą marmoladą kto jak woli ja po prostu podaję mój sprawdzony przepis a forma przełożenia należy do państwa. Ciasto idealnie nadaje się dla spodziewanych gości jak również do popołudniowej kawy serdecznie polecam