Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Bawole Oczy zawdzięcza swoją nazwę kakaowym kulom, które po przekrojeniu deseru przypominają oczy bawołu. Istnieje wiele wariantów przepisu na ten wypiek. Ten zachwyci cię kwaskowym agrestem, kremowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką.
Blaszka o wymiarach 25x35 cm
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 17
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 17
Składniki
Połącz w misce wszystkie składniki na ciasto – z wyjątkiem kakao. Zagnieć na jednolitą masę (ręcznie lub mikserem z hakami). Podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i zagnieć ponownie. Z ciasta uformuj dwie kule, owiń je folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki.
Przygotuj kruszonkę. Pokrój masło na niewielkie kawałki i włóż do miski. Wsyp też do niej cukier i mąkę. Wymieszaj składniki, rozcierając palcami, aż powstaną drobne grudki. Nie zagniataj. Wstaw kruszonkę do lodówki.
Rozwałkuj jasne ciasto na dość gruby placek o rozmiarach blachy – około 25x35 cm. Wyłóż ciastem blachę. Ciasto kakaowe podziel na około 40 części. Z każdej uformuj kulkę, w środku której znajdzie się jeden owoc agrestu. Kule rozłóż równomiernie na cieście.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez 25 minut. W międzyczasie zmiksuj kwaśną śmietanę z jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Po 25 minutach pieczenia zalej ciasto sosem i przysyp schłodzoną kruszonką. Piecz jeszcze 25 minut.