Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto babie lato to idealna propozycja na ciepłe dni. Duża ilość sezonowych owoców i rozpływające się w ustach kruche ciasto to przepis na doskonały deser, podany do popołudniowej kawy. Zachwyca prostotą i smakiem.
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 604
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1760
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 255
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 121
Składniki
Przygotuj nadzienie. Wszystkie owoce umyj i osusz. Truskawki obierz z szypułek. Połowę owoców przełóż do garnka i zacznij podgrzewać. Do owoców dodaj cukier, mąkę i sok z cytryny. Zagotuj i trzymaj na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając, aż masa będzie dość gęsta. Zdejmij rondel z ognia i dodaj pozostałe owoce. Całość wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
Przygotuj ciasto kruche. Mąkę, cukier i masło posiekaj razem nożem, a potem utrzyj pod palcami, aż ciasto będzie przypominało bułkę tartą. Następnie dodaj żółtko i wodę. Wyrabiaj, aż masa uformuje się w stabilne ciasto. W razie potrzeby możesz dodać jeszcze jedną łyżkę wody. Ciasto przełóż na stolnicę i delikatnie ugnieć. Przełóż je na folię spożywczą i rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Owiń je dokładnie i wstaw do lodówki na pół godziny. Okrągłą formę o średnicy 22 cm wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 4 mm i wyłóż nim foremkę – spód i brzegi na wysokość ok. 3-4 cm. Wstaw je ponownie do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Foremkę z ciastem podpiekaj przez 25 minut. Wyjmij i ostudź.
Przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszaj razem na jednolitą konsystencję. Wyrabiaj dłońmi, uzyskując kruszonkę. Na chłodny spód wylej nadzienie owocowe i posyp przygotowaną kruszonką. Ciasto babie lato piecz jeszcze przez 25 minut, do zezłocenia kruszonki. Przed podaniem odczekaj przynajmniej godzinę.