Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1283
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27510
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 187
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 209
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1283
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27510
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 187
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 209
Składniki
Masa krówkowa: mleko skondensowane gotujemy 2 godziny (gotową masę również musimy chwilę potrzymać we wrzątku, żeby lepiej się rozsmarowała). Na kwadratową tortownicę wykładamy herbatniki i na nie wylewamy jeszcze ciepłą masę z mleka skondensowanego. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników i odkładamy do ostygnięcia.
Masa budyniowa: budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 3 łyżek cukru. Margarynę ucieramy i łączymy z zimnym budyniem. Wykładamy na warstwę herbatników i przykrywamy kolejną.
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach zimnej wody, po kilku minutach lekko podgrzewamy do rozpuszczenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przestudzoną żelatynę i miksujemy razem. Wykładamy na herbatniki.
Ciasto schładzamy w lodówce minimum 2-3 godziny, najlepiej całą noc, wtedy herbatniki zmiękną. Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy startą czekoladą.