Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszne ciasto bez pieczenia 3 bit, to świetna propozycja dla wszystkich łasuchów słodkości.
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88278
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 31
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88278
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 31
Składniki
W formie wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą układamy pierwszą warstwę herbatników.
Do miseczki wlewamy 1/2 szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budynie oraz cukier dokładnie mieszając, pozostałą część mleka wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone masło i wszystko zagotowujemy od czasu do czasu mieszając. Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Jeszcze ciepły budyń przekładamy na herbatniki i starannie go rozsmarowujemy. Na budyniu układamy drugą warstwę herbatników, a na ciastkach rozprowadzamy masę kajmakową ( można ją lekko podgrzać, wtedy lepiej się rozsmaruje). Na masie kajmakowej układamy ostatnią warstwę herbatników a na niej starannie rozprowadzamy dżem z czarnej porzeczki.
W wysokim naczyniu ubijamy schłodzoną śmietanę kremówkę a pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder oraz śmietan- fixy. Ubitą śmietanę przekładamy na ciasto i równomiernie ją rozprowadzamy a wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.