Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciastka słodkie obłoczki"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 123
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 180
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 56
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 143
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, odważ 12,5 dag, a następnie obierz i przeciśnij przez praskę lub utłucz na purée.
Do ziemniaków dodaj przesianą mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz posiekane masło. Zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na około 10 minut, aby odpoczęło.
Gotowe ciasto rozwałkuj na płat o grubości około 3 mm. Foremkami w kształcie obłoczków wycinaj ciasteczka (możesz też użyć innych foremek lub wyciąć dowolne kształty nożem).
Blachę do pieczenia przykryj pergaminem. Rozłóż ciasteczka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. i piecz ok. 10 minut.
Ciasteczka zdejmij z blachy, odłóż do ostudzenia. Połowę posmaruj dżemem jagodowym. Przykryj pozostałymi ciasteczkami, zlep. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Przełóż do woreczka z odciętym rogiem. Na każdym ciastku umieść czekoladową kropkę, a na niej jagodę.
czas ok. 50 min; porcja – 105 kcal, cena 50 grŹródło: Świat kobiety