Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciastka francuskie z fetą"
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2304
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 44
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 728
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 4013
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 448
Szybkie i proste ciasto do którego możesz dodać dowolne owoce, posypać kruszo...
Odsłon: 2304
Wędzony w ciepłym dymie 65 C przez trzy godziny.
Odsłon: 44
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 728
Skrzydełka po pańsku to idealne danie do serwowania w trakcie rodzinnych okol...
Odsłon: 4013
Dzisiaj przygotowałam zapiekanki , które bardzo lubimy. Przygotowałam je troc...
Odsłon: 448
Składniki
ok. 65 minut, 1 sztuka ok. 590 kcal
Ciasto francuskie rozwiń, ułóż na deseczce. Rozmrażaj ok. 25 minut w pokojowej temperaturze. Szpinak oczyść, opłucz, listki osusz i grubo posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Krótko podsmaż na niej szpinak. Wymieszaj go z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz odrobiną soli i pieprzu.
Ciasto francuskie potnij na dowolne kształty: kwadraty, duże kółka lub trójkąty. Ułóż je na blasze przykrytej pergaminem. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję masy szpinakowej oraz pokrojony w kostkę ser.
Żółtko wymieszaj z odrobiną zimnej wody. Posmaruj tym brzegi ciastek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz przez 20 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Gotowe ciastka udekoruj świeżymi ziołami.
Przepis według: Anny Mrowińskiej, Moniki Kujas, Beaty RozbiewskiejŹródło: Tina