Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciastka bakaliowo-mleczne"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1176
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 127
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 1176
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 116
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 127
Składniki
Przepis przysłała Elżbieta Staniak z Żyrardowa
Puszkę z mlekiem skondensowanym wstaw do gorącej wody, lekko podgrzej.
Płatki owsiane wymieszaj ze wszystkimi bakaliami. Dodaj dżem morelowy, miód, wlej podgrzane mleko skondensowane, dokładnie wymieszaj (masę możesz także zmiksować).
Dużą formę wyłóż papierem do pieczenia. Równomiernie rozsmaruj masę bakaliową. Piecz 30-35 minut w temp. 180°C. Lekko ostudź, pokrój na kawałki.
Po upieczeniu masę pokrój na kształt batoników. W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę, zanurz batoniki spodem do połowy wysokości, ułóż na papierze pergaminowym i odstaw, by zastygły. Taki pożywny batonik na pewno chętnie zjedzą dzieci.Źródło: Chwila dla Ciebie