Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste do wykonania świąteczne ciasteczka, mogą być śliczną ozdobą choinkową :). Porcja na około 47 sztuk. P.S 1. W przepisie nie ma proszku do pieczenia, to nie błąd. P.S 2. Użyjcie landrynek z uznanej firmy (np. wedlowskich), będą miały intensywniejszy kolor.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 595
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 48
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 47
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 357
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 595
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 48
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 47
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 357
Składniki
Zaczynamy od przygotowania landrynek. Dzielimy je kolorami, a potem miażdżymy na proszek, np za pomocą tłuczka do mięsa (landrynki w woreczkach foliowych). Każdy kolor osobno (!). Mąkę przesiewamy z solą, cukrem, dodajemy zimne masło, siekamy nożem na drobno. Potem wbijamy żółtka, dodajemy śmietanę, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy je na dwie części, jedną zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Drugą wałkujemy na omączonym blacie lub stolnicy na grubość 0,5 cm, wykrawamy ciasteczka, w środku robiąc okienko (użyłam tylki do szprycy dekoracyjnej). Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, blisko siebie, nie urosną. Jeśli chcemy powiesić je na choince w tym momencie robimy dziurkę, np patyczkiem do szaszłyków lub rurką do napojów. W "okienka" wsypujemy proszek landrynkowy (każdy kolor osobno do innego ciasteczka). Na końcu pędzelkiem usuwamy pyłek, który został nam na powierzchni ciasteczek (nie będzie nieestetycznych mazów). Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasteczka i pieczemy około 12 minut, do lekkiego zrumieniania i roztopienia landrynek (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Czynności wykonujemy do wykończenia składników. UWAGA: Ciasteczka odrywamy od papieru dopiero po całkowitym ostygnięciu !!