Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasteczka z kremem"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3213
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 320
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3213
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 320
Składniki
Z ciasta francuskiego wytnij 10 kółek i 10 gwiazdek. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Włóż do piekarnika blachę z ciasteczkami, piecz 15-20 min. Wystudź.
Do miski włóż żółtka, dodaj 35 g cukru pudru, mąkę ziemniaczaną oraz ekstrakt waniliowy lub kilka kropli aromatu. Starannie utrzyj mikserem, by nie było grudek. Do rondelka wlej mleko, dodaj 35 g cukru pudru, zagotuj. Gdy mleko zacznie wrzeć, cienkim strumieniem wlej je do żółtek, energicznie mieszając.
Płyn przelej do rondelka, gotuj na małym ogniu ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gdy nieco przestygnie, dodaj do niego miękkie masło. Ubij aż krem będzie gładki, po czym odstaw do wystudzenia. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. W kilku porcjach dodaj do kremu budyniowego, wymieszaj.
Cukier wsyp na patelnię. Rozpuść na średnim ogniu, podgrzewaj (nie mieszając), aż osiągnie jasnobrązowy kolor. Orzechy zanurz w gorącym karmelu, widelcem zrób karmelowe nitki. Gwiazdki posyp cukrem pudrem i ułóż na nich lekko ciepłe orzechy. Na kółka z ciasta wyłóż krem, przykryj gwiazdkami.
40 minut. Sztuka: 290 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie