Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasteczka pomarańczowe z kardamonem"
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 699
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16835
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 130
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 699
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 16835
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 130
Składniki
Miękką margarynę lub masło włóż do miski, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie dodaj jajko oraz skórkę otartą z pomarańczy i jeszcze chwilę ucieraj. Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj kardamon oraz sól, wymieszaj. Dodaj masę maślano-jajeczną i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 60 min.
Schłodzone ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy lub blacie na grubość 3-4 mm. Foremkami wycinaj ciasteczka.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej ciasteczka. Piecz 15-20 min w temp. 180°C. Następnie przełóż je na kratkę i wystudź. Na koniec udekoruj je według upodobań lukrem lub polewą czekoladową (ciemną lub jasną).
(bez czasu oczekiwania): 50 minut Sztuka: 220 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie