Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na smaczne ciasteczka, uwielbiane przez małych i dużych smakoszy, wypełnione piegami z czekolady, orzechów i rodzynek.
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 619
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 276
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1130
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 619
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 170
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 276
Składniki
Orzeszki zimne i migdały siekamy na mniejsze kawałki lub rozbijamy je delikatnie w moździerzu. Tabliczkę gorzkiej czekolady również siekamy na mniejsze kawałki. Pokrojone składniki na "piegi" przekładamy do miseczki wraz z rodzynkami (jeśli używamy dużych rodzynek, przekrójmy je na pół).
Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jajka oraz kilka kropel aromatu waniliowego i ponownie ucieramy.
Do powstałej masy dodajemy przesianą mąkę, szczyptę soli oraz sodę oczyszczoną. Dokładnie mieszamy, a do powstałego ciasta dodajemy wcześniej przygotowane "piegi" (kawałki gorzkiej czekolady, migdały, orzeszki ziemne i rodzynki).
Następnie formujemy ciasteczka, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odpowiednich odstępów.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 10 - 11 minut.
Gotowe ciasteczka przechowujemy w metalowej puszce. Życzę smacznego! :)