Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo łatwe, szybkie, a przede wszystkim smaczne ciastka owsiane. Z przepisy wychodzi mniej więcej 20 ciasteczek.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20252
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 175
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2286
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20252
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 175
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2286
Składniki
Do miski wrzucić płatki owsiane, mąkę, cukier, sodę, orzeszki (najlepiej je trochę rozbić młotkiem żeby nie było całych orzeszków)
Masło rozpuścić i dodać do miski. Wbić jajko i dobrze wymieszać. Czekoladę również rozdrobić do podobnej wielkości jak orzeszki.
Z masy formować niewielkie kulki i układać je na blachę wyłożoną, np. folia lub papierem do pieczenia (chociaż papier odradzam czasami przykleja się do ciastek)Ciastka pod wpływem temperatury trochę się rozpływają, więc trzeba zachować odstępy. Piec na niewielkim ogniu (170 stopni) przez około 10 minut. Aż nieco się rozleją i zarumienią. Wyciągamy i czekamy aż ostygną, bo na początku są bardzo miękkie. Ja aby szybciej były gotowe wkładam cała blachę do lodówki na kilka minut.