Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tym roku na Święta Bożego Narodzenia postanowiłam upiec piernik długo dojrzewający, dlatego zrezygnowałam z pierniczków i zaczęłam szukać inspiracji na inne ciasteczka. Przeglądając swój stary zeszyt, natknęłam się na te proste ciasteczka orzechowe. Dodaję je do mojej ulubionej kolekcji :)
duża miska, stolnica, wałek do ciasta, blacha do pieczenia
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 194
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 160
Składniki
Mąkę przesiać do dużej miski z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, orzechy, pokrojoną drobno margarynę. Rękami rozetrzeć suche składniki z margaryną, tak aby uzyskać konsystencję grubego piasku. Dodać żółtka, śmietanę, starannie wyrobić, zagnieść w kulkę.
Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto, na grubość ok. 5 mm, wykrawać dowolnymi foremkami ciasteczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka. Piec ok. 15 min. do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do 180°C
Gotowe ciasteczka posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową.