Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kakaowe ciasteczka własnego wypieku ucieszą każdego. Są smaczne i nie zawierają dużo cukru, dzięki czemu można je podać dzieciakom... No i stanowią doskonałą bazę pod lukier - to już w ramach dobrej zabawy :-)
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Suche składniki łączymy i dodajemy jajka. Wstępnie mieszamy. Masło należy rozpuścić i delikatnie wmieszać w ciasto (masło nie może być gorące). Na koniec dodajemy śmietanę - taką ilość aby ciasto stało się zwarte i gładkie. Jeśli ktoś lubi, cukier można zastąpić miodem, a po dodaniu przyprawy korzennej wyjdą doskonałe pierniczki :-) Rozwałkowujemy ciasto na grubość ok 5 mm i wycinamy dowolne wzory. Ciasteczka mogą leżeć blisko siebie ponieważ nie rosną za mocno.
Ciastka pieczemy przez 8-10 minut w temp. 180 C Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasteczka najlepsze są następnego dnia :-) Można je posypać cukrem pudrem, ozdobić lukrem lub zjeść "czyste". Na zdjęciu przykład ciasteczek ozdabianych wspólnie z dziećmi :-) Smakują doskonale :-)