Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przepis dla wszystkich tych, którzy lubią bawić się w ozdabianie ciasteczek. Najczęściej robimy to przed świętami Bożego Narodzenia lukrując i ozdabiając pierniczki, ale piękne ciasteczka możemy też przygotować na inne okazje, jak chociażby na Walentynki, na Dzień Matki, Dzień Babci czy z wielu innych okazji. Dziś podam przepis na pyszne ciasteczka do lukrowania. Ciasto bardzo dobrze się wyrabia, jest gładziutkie, i przy pieczeniu nie powstają bąble, które powodują na ciastkach nierówności trudne do zniwelowania przy ozdabianiu. Ciasteczka same w sobie też są pyszniutkie, więc kto nie czuje weny do prac artystycznych może je przygotować jako słodką przekąskę dla domowników lub gości. Ciasteczka bardzo długo zachowują świeżość.
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 167
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 74
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1140
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 167
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 74
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1140
Składniki
Mąkę przesiewamy z solą
W misce robota lub ręcznie miękkie masło ucieramy z cukrem, nie na puch, tylko do połączenia składników
Następnie wbijamy jajko i dodajemy aromat i dalej miksujemy do dokładnego połączenia składników, nie na najwyższych obrotach, aby zbyt nie napowietrzyć masy, ciasteczka mają wyjść bez bąbelków i nierówności
Następnie etapami dodajemy mąkę. Miksujemy do połączenia składników, a następnie ciasto wyjmujemy na stolnicę i dokładnie wyrabiamy go ręką na gładkie i elastyczne
Ciasto formujemy w wałek, który dzielimy na 3 części Każdą z części rozwałkowujemy na ok 5 mm i foremkami wycinamy kształty. Stolnicę można delikatnie podsypać mąką
Ciasteczka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni ( góra - dół ) i pieczemy je ok 10 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Czas pieczenia może być krótszy lub dłuższy w zależności od piekarnika, więc ciasteczek należy pilnować i kontrolować, kiedy zaczną się lekko rumienić. Upieczone wyjmujemy z piekarnika i wstawiamy następną blachę z ciasteczkami. W sumie ciasteczka piekę na 3 razy ( 3 blachy ciasteczek )
Po lekkim przestudzeniu na blasze można ciasteczka przenieść do wystudzenia na kratkę kuchenną Po wystudzeniu przechowujemy w hermetycznym pojemniku. Mogą bardzo długo leżakować.
Są doskonałe solo, ale idealnie nadają się też do polukrowania lukrem Royal Icing. Można je przyozdobić i powiesić na choince, ale też sprezentować komuś np walentynkowe serca.