Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Chrupiące orzechowe ciasteczka"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 181
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27454
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 157
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 181
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1177
Składniki
Na blachę wysyp orzechy i piecz w 180°C na złoty kolor przez 7 minut. W rondlu z grubym dnem wymieszaj cukier, wodę, masło i syrop kukurydziany. Na średnim ogniu mieszaj drewnianą łyżką aż się rozpuszczą.
Gdy zacznie wrzeć, gotuj masę, aż się zarumieni, mieszając od czasu do czasu. Gdy osiągnie 300°C, wsyp sodę i wymieszaj. Dodaj orzechy. Na pergaminie wysmarowanym tłuszczem uformuj cieniutkie placuszki i poczekaj, aż stężeją.
Czas przygotowania: 60 minut Poziom: średniŹródło: TV14