Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Piernikowa choinka to efektowna, a jednocześnie prosta w wykonaniu ozdoba świątecznego stołu.
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 244
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 43
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 29
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 75
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 244
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 43
Konsystencję mają zblizoną do flaków a są lżejsze i bardzo aromatyczne.
Odsłon: 29
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 71
Rozsmakuj się w aromatycznej roladzie schabowej, która łączy w sobie delikatn...
Odsłon: 75
Składniki
Ciasto piernikowe wałkujemy. Za pomocą foremek w kształcie kwiatków lub gwiazdek wycinamy pierniczki różnej wielkości. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C około 12-15 minut. Ostudzone pierniczki malujemy gęstym lukrem. Lukier zrobiłam mieszając cukier puder z sokiem z cytryny. Pierniczki układamy od największego do najmniejszego (możemy układać po sobie dwa pierniczki tej samej wielkości). Choinkę posypujemy zabarwionymi na zielono wiórkami kokosowymi. Aby zabarwić wiórki należy przesypać je do słoiczka i dodać barwnik w żelu lub rozpuszczony w kilku kroplach wody/alkoholu barwnik w proszku, następnie potrząsać słoiczkiem do momentu równomiernego zabarwienia kokosu. Na czubku choinki ustawiamy gwiazdkę, a na gałązkach przyklejamy kolorowe perełki cukrowe.