Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna chałka drożdżowa. Polecam spróbować z mlekiem. Poniżej przesyłam banalnie prosty przepis. Smacznego!!!
Miska, blaszka i papier do pieczenia
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 39
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 45
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 42
Letnia wersja włoskiego makaronu.
Odsłon: 39
Na pyszną kolację lub do pracy na zimno.
Odsłon: 45
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 42
Składniki
Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Mieszamy drożdże, cukier i letnią wodę, a następnie odstawiamy na 10 minut.
Mąkę, sól, cukier i wodę mieszamy w misce i dodajemy gotowy zaczyn. Zarabiając ciasto dodajemy powoli olej.
Po wyrobieniu ciasta odstawiamy go na godzinę.
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy go na kawałki (mi wyszło 7 chałek). Każdy kawałek wałkujemy i splatamy tak jak na zdjęciu. Odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie chałki smarujemy jajkiem. Można je posypać sezamem. Gotowe słodkie bułki wkładamy do piekarnika na 180 stopni na 30 minut z termoobiegiem. Smacznego!!!