Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Cesarski strudel z jabłkami"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 717
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 141
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 82
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 605
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 133
Składniki
Masło stop, odstaw je do przestu- dzenia. Mąkę przesiej do miseczki, dodaj sól. Zrób wgłębienie. Wlej do niego żółtka i ok. 2/3 stopionego masła. Potem zagnieć ciasto, dolewając ok. 125 ml letniej wody. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od rąk i ścianek miseczki, uformuj z niego kulę, posmaruj ją odrobiną odłożonego masła. Przykryj miseczką odwróconą do góry dnem. Pozostaw tak przez 30 minut.
Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj, skórkę zetrzyj i wyciśnij sok. Jabłka obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. Potem miąższ pokrój na małe kawałeczki. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny. Dodaj skórkę z cytryny, rodzynki i cukier, wymieszaj. Ciasto rozdziel, każdą część rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Potem palcami rozciągnij na jak najcieńsze placki. Każdy posmaruj odrobiną stopionego masła. Posyp bułką tartą. Rozłóż nadzienie z jabłek, pozostawiając wolne brzegi (3-4 cm). Zwiń.
Strudle przełóż do formy posmarowanej masłem. Wierzchy posmaruj resztą masła. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz 40 minut. Podawaj na ciepło np. z kulką lodów lub sosem waniliowym.
ok. 1 godziny i 45 minut, 1 porcja 200 kcal.Źródło: Tina