Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
oryginalne, krwiste ciasteczka na halloween :-)
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 260
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 244
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 260
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 244
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 359
Składniki
Masło utrzec z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, sól i ajerkoniak lub aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę i ucierać mikserem, a pozniej rękoma na gładką, jednolitą masę. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce ok. 45 min. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wycinać nieduże kółka. Na środek połowy ciastek wylożyć dżem i przykrywać drugim krążkiem, dociskając do siebie tylko brzegi, tak aby dobrze sie zlepily. Wykałaczką zrobić 2 dziurki (dosyć głębokie - inaczej dżem nie wypłynie na zewnątrz). Wyłożyć na natłuszczoną blachę i piec ok. 15-20 min. w temp. 180 stopni. Jeśli dziurki się zatkają, krwawe ślady można namalować delikatnie już po upieczeniu. Smacznego :-)