Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Drożdżowe bułeczki nadziewane śliwką do porannej kawy lub na drugie śniadanie.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 39
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 733
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 86
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 205
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 39
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 733
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 86
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 205
Składniki
1. Śliwki myję, usuwam pestki, posypuję cukrem oraz cynamonem i odstawiam na bok. 2. Mleko lekko podgrzewam, masło rozpuszczam. 3. Drożdże kruszę do miski rozrabiam z mlekiem. 4. Do większej miski wsypuję mąkę, cukier, sól, wbijam jajko, wlewam ostudzone masło, oraz mleko z rozrobionymi drożdżami. Wyrabiam ciasto i odstawiam na jedną godzinę w ciepłe miejsce pod przykryciem.
5. Ciasto po wyrośnięciu dzielę na 14 porcji, kulam kulki, rozpłaszczam dłonią. Na każdym kawałku ciasta układam po połówce śliwki. Ciasto zwijam, forując kule, następnie układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Wierzch bułek smaruję za pomocą pędzelka masłem i posypuję cukrem.
7. Bułki piekę w rozgrzanym piekarniki 20 minut w 180°C. 8. Bułeczki gotowe do porannej kawy. 9. Smacznego.