Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
PYSZNE ,SZYBKO ZNIKAJĄ Z TALERZYKA:))
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 631
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2080
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1311
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 147
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 107
Bardzo prosta a smaczna i zdrowa surówka z 3 warzyw: sałaty lodowej, ogórka i...
Odsłon: 631
Sernik bez pieczenia z truskawkami to wymarzony deser na upalne dni. Świetnie...
Odsłon: 2080
Dzisiaj kolejne gołąbki tym razem przygotowane dla rodzinki na imprezę urodzi...
Odsłon: 1311
Szybka, zdrowa, smaczna zupa ogórkowa. Domownicy lubią ją za kwaskowy smak i...
Odsłon: 147
Sałatka makaronowa jest sycąca, uzupełniona warzywami, aromatyczna , wprost d...
Odsłon: 107
Składniki
1/2 szklanki mleka podgrzać, by było porządnie ciepłe, ale nie gorące. Wkruszyć do niego drożdże, posypać łyżką cukru i 2-3 łyżkami mąki. Dobrze rozetrzeć na konsystencję śmietany (nie używać metalowych łyżek). Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, by rozczyn wyrósł.
Do dużej miski wbić 2 jajka, wsypać 2 łyżki cukru i cukier waniliowy i roztrzepać trzepaczką na pianę, dodać mąkę, skórkę z cytryny, roztopioną i ostudzoną 1/2 margaryny, szczyptę soli, 1/2 szklanki mleka. Wlać gotowy rozczyn i wyrabiać ręką, aż ciasto zacznie odstawać od ręki i będzie lśniące. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto uformować w wałek, ułożyć na oprószonej mąką stolnicy, podzielić na 15 części. Każdą część rozpłaszczyć na placuszek, na środku położyć wypestkowaną śliwkę. Zlepić brzegi, nadać kształt bułeczce i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Tak przygotowane bułeczki odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. W tym czasie zrobić kruszonkę: 1,5 szklanki mąki, 1 szklankę cukru i 1 kostkę margaryny posiekać a następnie rozkruszyć w palcach, aż się zacznie rozsypywać. Bułeczki posmarować 1 jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać obficie kruszonką i wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika (termoobieg), na ok. 35 minut. Lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem