Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pachnące bułeczki idealne do kawy, na wycieczkę i na drugie śniadanko do pracy lub szkoły
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 23
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 316
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 23
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Przygotować zaczyn drożdżowy - pół szklanki mleka podgrzać (ma być letnie), dodać łyżkę cukru i drożdże. Odstawić na ok. 10-15 minut. Do miski wsypać mąkę, wlać porośnięte drożdże. Dodać jajka, olej, cukier i pozostałe mleko. Wymieszać na jednolita masę. Odstawić na ok 15 minut. Przygotować blat /stolnicę oproszona mąką.
Przygotować nadzienie - ser wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. W tym czasie blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć na blat. podzieli na trzy części. Pierwszą rozwałkować na grubość kilku milimetrów . Wyłożyć na środek 1/3 masy serowej, rozsmarować i zwinąć w rulon (jak roladę). Następnie nożem odkrawać plastry i układać na płasko na blasze. Pozostawić na kolejne 15-30 minut. Można po wierzchu posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 minut w temp. 180 - 190 stopni. Tak samo postępować z pozostałym ciastem i serem.