Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Budyniowe ciasto oblane czekoladą"
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 96
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6590
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 157
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1219
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5660
Kalafior zapiekany w mięsie mielonym i boczku to wykwintne danie, które łączy...
Odsłon: 96
Ulubione ciasto mojej rodziny, możesz użyć dowolnych owoców ale z truskawkami...
Odsłon: 6590
Sezon na ogórki więc u mnie lekko chrupiąca focaccia z ogórkami. Focaccia pro...
Odsłon: 157
Tradycyjna, szybka i niezawodna przekąska, sprawdzi się również dla niespodzi...
Odsłon: 1219
W myśl zasady, że im prościej tym lepiej, powstał pyszny jabłecznik, zjedzony...
Odsłon: 5660
Składniki
Połowę masła utrzyj z 25 dag cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno dodaj jajka na przemian z dodawaną po łyżce mąką (w sumie 6 łyżek). Resztę mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami połącz z masą maślaną. Wlej śmietanę. Dobrze wymieszaj całość mikserem. Jabłka obierz, oczyść, miąższ drobno pokrój. Natychmiast skrop je sokiem z cytryny.
Blachę (30x36 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż kawałeczki jabłek, lekko wciśnij je w ciasto. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 40 minut.
W tym czasie proszek budyniowy wymieszaj z 8 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, mieszając, aż masa zgęstnieje. Budyń przełóż do miseczki. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wystudzenia. Pozostałe masło utrzyj, małymi porcjami dodając zimny budyń. ucieraj dalej, aż powstanie puszysty biały krem. Rozsmaruj go na wierzchu wystudzonego ciasta i wstaw do lodówki na 4 godziny.
Obie czekolady połam na kawałeczki, stop razem z margaryną w kąpieli wodnej. Polewę wystudź. Oblej nią gotowe ciasto. Odstaw do zastygnięcia.
ok. 1 godziny i 10 minut . Chłodzenie ok. 4 godzin 1 porcja 410 kcal.Źródło: Tina