Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Budyń kresowy z wątróbki"
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 48
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 372
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 95
Składniki
Wątróbki oczyść, dokładnie wymocz, kilkakrotnie zmieniając wodę, osącz. Wątróbki możesz także wymoczyć w mleku – wówczas mus będzie delikatniejszy w smaku.
Pieczarki oczyść, drobno pokrój, smaż na maśle przez 1–2 minuty. Do pieczarek dodaj wątróbki i smaż jeszcze 5–6 minut, stale mieszając. Przestudź, następnie dwukrotnie zmiel razem z jajkami ugotowanymi na twardo (ew. dodatkowo zmiksuj w blenderze – masa pasztetowa powinna być bardzo gładka).
Surowe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do zmielonej masy, białka ubij. Pianę z białek połącz z masą pasztetową. Dopraw. Formę posmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą.
Na spodzie rozsmaruj 1/4 masy. Posyp wiśniami. Wyłóż resztę pasztetu. Włóż do większego naczynia z wrzątkiem, gotuj w kąpieli wodnej ok. 55 minut. Wystudź w formie.Źródło: Tina