Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne,lekkie ciasto,które przy odrobinie kreatywności można przygotować z wykorzystaniem sezonowych owoców.
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4782
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 39
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 31860
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4782
Bardzo smaczne naleśniki z serem, idealne na śniadanie. Z podanego przepisu w...
Odsłon: 39
Chleb na zakwasie żytnim przygotowany na bazie mąki orkiszowej (typ 750) i mą...
Odsłon: 31860
Składniki
W misce ubijamy 4 białka ze szczyptę soli mikserem na najwyższych obrotach, do uzyskania sztywnej piany.Nie przerywając ubijania, dodajemy małymi porcjami cukier, a następnie po 1 żółtku.Na końcu wlewamy olej wymieszany z sokiem cytrynowym. Zmniejszany obroty miksera na najniższe i do masy jajecznej dodajemy porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia-mieszamy tylko do połączenia się składników. Prostokątną tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy ok 30minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160*C/bez termoobiegu/
W 1/2 szklanki mleka mieszamy budynie z cukrem.Pozostałe mleko gotujemy.Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i gotujemy gęsty budyń W misce miksujemy miękkie masło. Gdy masło jest dobrze roztarte dodajemy po 1łyżeczce wystudzony budyń,miksując na najwyższych obrotach.Na końcu dodajemy śmietanę i całość misujemy na pulchną masę. Brzoskwinie odcedzamy ze syropu i kroimy w kostkę
Odlewamy do garnuszka syrop z 1 puszki brzoskwiń i gotujemy. W gorącym syropie rozpuszczamy 2 galaretki cytrynowe. Brzoskwinie przekładamy do miski i miksujemy na jednolity mus. Dodajemy rozpuszczone galaretki, całość miksujemy i odstawiamy do lekkiego stężenia
Upieczony biszkopt wyjmujemy z blaszki. Blaszkę wykładamy świeżym papierem do pieczenia tak, aby zachodził na całe boki tortownicy i wkładamy biszkopt spodnią strona do wierzchu. Na biszkopt wykładamy 1/2 masy, rozsypujemy brzoskwinie pokrojone w kostkę i przykrywamy je pozostałą masą. Całość wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do stężenia. Kiedy masa stężeje, wylewamy na masę mus brzoskwiniowy i wkładamy do lodówki /najlepiej na noc/ Gorzką czekoladę ścieramy na drobnych oczkach tareł-ka i równomiernie posypujemy stężały mus.
Brzoskwinie ze syropu można zastąpić innymi sezonowymi owocami np truskawkami lub malinami