Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Brownie czekoladowo-dyniowe to smakowity pomysł na jesienne ciasto, zwłaszcza jeśli dysponujesz kawałkiem dyni, który pozostał ci po przyrządzeniu innego dania.
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1062
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 54
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 125
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1062
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 54
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 125
Składniki
Przygotuj purée z dyni. Podziel ją na mniejsze kawałki (nie obieraj ze skórki), usuń z nich miękisz z pestkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 30-40 minut (aż dynia stanie się miękka). Przestudź dynię, oddziel miąższ od skórki i zblenduj na gładką masę.
Rozpuść czekoladę z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i przestudź. W osobnym naczyniu zmiksuj jajka z cukrem (nie miksuj długo – tylko do połączenia składników). Połącz z przestudzoną masą czekoladową. Dodaj do niej sypkie składniki – mąkę, kakao, sodę.
Utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej basy dodaj mąkę ziemniaczaną, cynamon i dokładnie wymieszaj. Zmiksuj dyniowe purée z serkiem mascarpone. Połącz z masą jajeczną. Wyłóż dno formy o wymiarach około 30x20 cm papierem do pieczenia. Przełóż ciasto na brownie. Wyrównaj. Na warstwę brownie nałóż warstwę ciasta dyniowego. W kilkunastu miejscach zanurz patyczek do szaszłyków (nie do samego dna formy) i lekko zamieszaj ciasto tak, by w warstwie dyniowej pojawiły się smugi brownie.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 ºC. Piecz przez około 45-50 minut (do suchego patyczka). Gotowe brownie czekoladowo-dyniowe zostaw w formie do przestudzenia, po czym wstaw do lodówki, by stężała warstwa dyniowa.