Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne ciasto na lato. Dość proste i doję słowo, każdemu wyjdzie. Nie trzeba piec, więc brak poparzeń i zmartwień czy surowe a może spalone. Ciasto robiłem dla mojej żony na rocznicę ślubu. Żona zachwycona, rodzina też. Panowie i Panie do dzieła :)
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 18
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 89
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 101
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 18
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 89
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 101
Składniki
Blachę 32 X 21 cm lekko wysmarowałem tłuszczem i wyłożyłem przezroczystą folią. Szybko zrobiłem pierwszą warstwę ciasta, czyli rozłożyłem herbatniki.
Masa kokosowa. Zagotowałem szklankę mleka z wiórkami i cukrem. Drugą szklankę mleka wymieszałem z obiema mąkami i wlałem do gotującego się mleka. Mieszałem i ugotowałem gęsty budyń. Ostudziłem. Masło utarłem na puch i po łyżce dodawałem krem kokosowy. Masę przełożyłem na herbatniki, wyrównałem. Przykryłem warstwą herbatników i wstawiłem do lodówki. Masa borówkowa. Galaretki borówkowe rozpuściłem w 500 ml wrzątku. Przestudziłem. Borówki zmiksowałem na mus i wymieszałem z jeszcze lekko płynną galaretką. Masę wyłożyłem, wylałem na herbatniki. Przykryłem warstwą herbatników. Do lodówki.
Masa śmietankowa. Galaretki cytrynowe rozpuściłem w 500 ml wrzątku. Przestudziłem. Schłodzoną śmietanę ubiłem i stopniowo dolewałem półpłynną galaretkę. Masę równomiernie rozłożyłem na herbatnikach. Do lodówki.
Prosta sprawa a tak cieszy. Żona udekorowała borówkami i listkami mięty.