Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Błyskawiczne ciasto z morelami"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3146
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 250
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3146
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 250
Składniki
ok. 45 minut
Morele umyć, osuszyć, pokroić na połówki i wyjąć pestki. Masło stopić i odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze zmielonymi migdałami.
Jajka utrzeć z cukrem. Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, porcjami wsypywać do niej sypkie (mąkę z proszkiem do pieczenia i migdałami). Dolać masło, dobrze wymieszać.
Tortownicę o śr. 22 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie formy rozsmarować ciasto. Ułożyć na nim połówki moreli, wypukłą stroną do góry. Owoce lekko wcisnąć w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 20-30 minut. Upieczone ciasto chwilę studzić w tortownicy, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Ciasto pokroić na porcje, leciutko posypać cukrem pudrem. Ewentualnie podawać z konfiturą morelową. Zamiast moreli można wziąć brzoskwinie.
Jeśli polubimy ten przepis, a skończy się sezon na morele, pójdźmy za radą Ewy Wachowicz. Była Miss Polonia i mistrzyni gotowania do swojego ciasta używa moreli suszonych – aby nie były twarde, uprzednio namoczonych w brandy.Źródło: Życie na gorąco