Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Błyskawiczne ciasto z agrestem"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 64
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 317
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 557
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 29
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 64
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 22
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 317
Składniki
Agrest umyj pod bieżącą wodą, osusz i usuń z niego twarde szypułki.
Do naczynia przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj. Do miski włóż miękką margarynę lub masło, wsyp cukier, utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie, nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku i po łyżce suchych składników.
Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wlej trochę ciasta na dno, ułóż agrest i zalej pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw formę z ciastem. Piecz 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto wystygnie, wyjmij je z tortownicy a wierzch oprósz cukrem pudrem.
Możesz użyć różnych odmian agrestu – z zieloną, żółtą lub czerwono-fioletową skórką. Wówczas ciasto będzie wyjątkowo kolorowe i apetyczne.
70 minut Porcja: 290 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie