Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkoptowy tort z rabarbarem"
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 251
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 603
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 132
Lody przygotowane z przepisu KORAL oto link do przepisu; https://smaker.pl/pr...
Odsłon: 1754
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 251
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 119
Składniki
<strong>:</strong>
Żółtka ubij z cukrem waniliowym, białka z cukrem kryształem. Obie masy wymieszaj, dodaj mąkę. Masą napełnij tortownicę wysmarowaną tłuszczem. Piecz ciasto w temperaturze 170° C przez ok. 45 minut.
Wystudzony biszkopt wyjmij z formy i przekrój na dwie części. Tortownicę umyj, wysmaruj olejem i wysyp cukrem pudrem. Na jej dnie połóż dolną część ciasta i posmaruj dżemem malinowym.
Rabarbar oczyść i pokrój. Zagotuj wodę z cukrem i grenadiną. Do wrzątku włóż rabarbar i gotuj przez 3 minuty. Odstaw i odcedź przez sito. Poczekaj, aż rabarbar wystygnie i rozłóż połowę na warstwie ciasta posmarowanej dżemem.
Galaretkę przygotuj wg przepisu. Zamiast wody użyj soku z rabarbaru. Rabarbar na cieście zalej połową galaretki i poczekaj, aż stężeje. Wierzch przykryj drugą częścią ciasta.
Śmietankę ubij, następnie wymieszaj z kwaśną śmietaną i cukrem. Przygotuj znowu żelatynę i wymieszaj z przygotowanym kremem. Posmaruj nim powierzchnię ciasta i wstaw do lodówki do stężenia.
Na kremie rozłóż pozostały rabarbar i zalej resztą rozgrzanej galaretki. Poczekaj, aż stężeje. Tort pokrój.
Czas przygotowania: 80 min.
<strong>Cena porcji: ok. 3 zł Kalorie: porcja 230 kcal</strong>
Uwielbiasz owoce? Na przemian z rabarbarem możesz poukładać plasterki jabłek lub gruszek.Źródło: Na żywo