Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Biszkoptowe ślimaki"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
Biszkopty włóż do woreczka foliowego, rozwałkuj. Okruchy przesyp do miski, zalej mlekiem. Pozostaw do nasiąknięcia. W tym czasie miękkie masło utrzyj z miodem, kakao, 3 dag cukru pudru oraz cukrem waniliowym. Dodaj biszkopty, zagnieć gładką masę.
Stolnicę wysyp pozostałym cukrem pudrem. Rozwałkuj na niej masę biszkoptową tak, by powstał płat o grubości ok. 3 mm. Na podobnej wielkości płat rozwałkuj również część masy marcepanowej.
Na płacie z masy mar cepanowej ułóż płat biszkoptowy, zwiń razem w roladę, owiń folią i odłóż do schłodzenia.
Z reszty marcepanu uformuj ciała ślimaków, zrób czułki. Ozdób je polewą. Zimną roladę pokrój na 10 kawałków. Powstałe skorupy przymocuj do ciał ślimaków, używając ciepłej polewy.
10 sztuk, czas ok. 45 min; porcja – 290 kcal, cena 2,50 złŹródło: Świat kobiety