Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt mocno czekoladowy . Doskonały jako baza do tortów i ciast. Po upieczeniu i przestudzeniu można go od razu kroić i przekładać kremami. Jest tak wilgotny, że nie trzeba go nasączać.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 53
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 53
Składniki
Suche składniki – mąkę, kakao i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, mieszamy do połączenia i odkładamy na bok. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 °C, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Mleko podgrzewamy w rondelku, roztapiamy w nim masło i czekoladę. Jaja całe ze szczyptą soli i cukrem wanilinowym ubijamy mikserem do uzyskania lekkiej piany. Na tym etapie dodajemy stopniowo cukier i ubijamy całość 3 – 4 minuty, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Teraz gorącą masę czekoladową wlewamy cienką stróżką do do masy jajecznej i miksujemy tylko do połączenia obu mas. Następnie przesiewamy suche składniki i mieszamy mikserem krótko, ale dokładnie. Przelewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia na dnie i po bokach. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 40 min (do suchego patyczka). Nie przeciągamy ciasta w piecu, bo będzie suche. Biszkopt ma smakować jak brownie.
Można go od razu po wystudzeniu kroić na blaty. Z tych proporcji wychodzą cztery blaty- biszkopt wyrósł na wysokość 6 cm.
Wyśmienity biszkopt czekoladowy gotowy!