Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudnie wyglada i tak tez wyglada ️ Zachwyci wszystkich
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13704
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 35
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 10
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 91
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13704
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 35
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 10
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 64
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 178
Składniki
Karmel: Cukier podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając aż do rozpuszczenia. trzeba uważać bo cukier szybko robi się brązowy aby się nie spalił. Gdy cukier będzie miał karmelowy kolor dodajemy do niego masło. mieszamy aż masło połączy się z cukrem. mieszamy ok 2 min. Następnie dodajemy śmietankę i mieszamy ok 1 min, dodajemy szczyptę soli do smaku. Zostawiamy karmel do ostygnięcia.
Masa: śmietankę ubijamy i dodajemy serek mascarpone oraz ostudzony karmel. Wszystko razem miksujemy aż masa będzie sztywna.
Biszkopt orzechowy: Rozgrzewamy piekarnik do 170℃. Tortownicę 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Białka miksujemy ok 2 min ze szczyptą soli. Gdy piana zwiększy swoją objętość dodajemy stopniowo cukier, miksujemy do jego rozpuszczenia. Żółtka mieszamy osobno w misce, mąkę przesiewamy do miski przez sitko, orzechy również. Żółtka dodajemy do białek i dokładnie mieszamy szpatułką. Następnie dodajemy naprzemiennie orzechy i mąkę, mieszamy szpatułką pamiętając aby mieszać od spodu, aby na dnie miski nic nie zostało. Wymieszaną masę wylewamy na tortownicę, pieczemy ok 40 min do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika tortownicę upuszczamy na podłogę z ok 10 cm. Zostawiamy biszkopt do wystygnięcia. Kolejnego dnia kroimy biszkopt na 2 cześci. Na pierwsza dajemy nasza masę, przykładamy drugą część biszkoptu. Polewamy biszkopt połowa polewy białej, wykładamy popcorn i polewamy drugą częścią polewy białej.