Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poziomki dziko rosnące na działce i resztki jagody kamczackiej zmobilizowały mnie do zrobienia tego ciacha. Braki owoców leśnych na brzegach uzupełniłem truskawkami.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 587
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 42
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 43
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 348
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 587
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 42
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 43
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 348
Składniki
Używałem jajek w temperaturze pokojowej. Oddzieliłem żółtka od białek. Białka ubiłem z cukrem na gęstą pianę, mieszając dodawałem po jednym żółtku a na koniec powoli wsypywałem mąkę tortową i ziemniaczaną.
Blaszkę 24x24cm (kwadrat łatwiej się kroi) wyłożyłem papierem do pieczenia i piekłem około 35 minut w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu rzuciłem biszkoptem o podłogę (w blaszce ;) ) by pozbyć się powietrza.
Śmietanę z cukrem ubiłem na sztywno i powoli dodawałem mascarpone. Do gotowego kremu dodałem kawę rozpuszczalną i dokładnie wymieszałem. Galaretkę przygotowałem wg przepisu na opakowaniu i zostawiłem do ostudzenia.
Biszkopt przekroiłem na 3 części. Jeden placek posmarowałem lekko dżemem (miałem borówkowy), na warstwę dżemu dałem warstwę kremu, przykryłem plackiem i posmarowałem pozostałym kremem.
Umyte i lekko zmrożone owoce dodałem do tężejącej galaretki i wylałem na wierzch ciasta. Owoce muszą być całkowicie przykryte galaretką która je zakonserwuje. Galaretka podczas wylewania musi mieć co najmniej konsystencję żelu, żeby nie wsiąkła w ciasto. Torcik należy trzymać w lodówce.