Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt kakaowy - rzucany bez proszku do pieczenia
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 314
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 18
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 117
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 157
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 314
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 18
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 117
Składniki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka muszą być świeże. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Gdy białka będą ubite na sztywno tzn. po przechyleniu miski nie będą wypływać wsypujemy partiami cukier, najlepiej łyżka po łyżce. Kolejno dodajemy żółtka cały czas miksując ale zwalniamy obroty miksera o połowę. Żółtka dodaje pojedynczo i po każdym dodaniu przez chwilę miksuję. Dodajemy przesianą mąkę wraz z kakaem i delikatnie szpatułką mieszamy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Biszkopt pieczemy ok.40 minut lub do "suchego patyczka". Papierem do pieczenia przykrywany tylko dno tortownicy, Po wyjęciu z piekarnika biszkopt w wraz z tortownicą rzucamy z wysokości ok 30 cm na ziemię lub blat kuchenny- dzięki termu nie będzie opadał. Biszkopt pozostawiamy w tortownicy do całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie możemy delikatnie nożykiem oddzielić biszkopt od formy.