Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Beza Pavlowa udekorowana kremem z bitej śmietany i serka mascarpone oraz świeżymi owocami takimi jak, truskawka, winogron, kiwi, borówka amerykańska.
mikser, miska, piekarnik, blacha do pieczenia, papier do pieczenia, patka
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 108
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14342
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 45
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 142
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 206
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 108
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14342
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 43
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 45
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 142
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 206
Składniki
Przed rozpoczęciem ubijania białek przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia z odrysowanym okręgiem fi-23 cm i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Białka z jajek umieszczamy w misce, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na gęstą pianę. Podczas ubijania dodajemy stopniowo po łyżce cukru, aby nie za szybko. Podczas ubijania piany z cukrem dodajemy sok z cytryny i po wyczerpaniu cukru dodajemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera do połączenia się skrobi z ubitą pianą. Piana musi być gęsta i błyszcząca. Ubitą pianę umieszczamy w narysowanym okręgu na papierze do pieczenia. Wyłożoną pianę zaciągamy patką do góry na całym jej obwodzie i wstawiamy blachę z pianą do nagrzanego do 170 stopni Celsjusza piekarnika. Po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i jakby beza zaczęła lekko żółknieć stopniowo zmniejszamy temperaturę do 110 stopni Celsjusza. Pieczemy 100 minut. Po upieczeniu studzimy bezę przy lekko uchylonej klapie piekarnika. Wystudzoną bezę przekładamy delikatnie na paterę i dekorujemy górę bezy kremem na którym układamy świeże owoce. Smacznego !!!