Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Bardzo kruche ciasto z węgierkami"
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2038
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7232
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 173
Cukinia ma bardzo subtelny smak, dzięki temu świetnie pasują do niej inne war...
Odsłon: 38
Polecam.
Odsłon: 2038
Wykorzystaj ugotowane mięso i warzywa w rosole na pyszny farsz do pierogów lu...
Odsłon: 7232
Pikantne szaszłyki z mięsa i kiełbasy z dodatkiem warzyw to pyszne danie, ide...
Odsłon: 173
Składniki
Schłodzoną Kasię posiekaj nożem z przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, cukier waniliowy oraz żółtka. Szybko zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Owiń je w folię i włóż do lodówki na 1/2 godziny.
Śliwki umyj, osusz, porozcinaj wzdłuż na połówki, usuń pestki.
Ze schłodzonego ciasta odkrój 1/4. Resztę rozwałkuj lub po prostu wylep nią formę wyłożoną papierem do pieczenia (lub blachę z wyższym rantem).
Na cieście gęsto rozłóż śliwki skórką do dołu, lekko je wciskając. Pozostałe ciasto rozwałkuj jak najcieniej i przykryj nim śliwki.
Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 40-45 minut. Jeszcze gorące ciasto posyp przez sitko cukrem pudrem.
Można też przygotować nieco inną wersję tego ciasta – z pianką. Białka jaj ubij ze szczyptą soli i 4 łyżkami cukru na sztywną, lśniącą pianę i nałóż ją na śliwki. Na pianę możesz położyć cieniutko rozwałkowane ciasto lub zamrożone zetrzeć na tarce.
ok. 50 minut • Porcja ok. 200 kcal.Źródło: Kobieta i życie