Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bakusiowy serniczek"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3121
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3121
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 232
Składniki
60 min • Porcja 195 kcal • Koszt porcji ok. 5 zł • Przepis na 8 porcji.
Truskawki myję. Kilka zostawiam do dekoracji, resztę obieram z szypułek. Kroję owoce na połówki albo na grubsze plasterki.
Jedną galaretkę truskawkową rozpuszczam w pół szklanki gorącej wody, odstawiam, by trochę ostygła.
Schłodzoną galaretkę ubijam mikserem około 2-3 minut, aż zwiększy objętość. Dodaję stopniowo 3 serki homogenizowane.
Masę z serka i galaretki przelewam do tortownicy, wstawiam do lodówki, żeby szybko się ścięła. Potem rozkładam na niej warstwę pokrojonych truskawek.
Rozpuszczam jedną galaretkę pomarańczową w 1 i 1/2 szklanki gorącej wody, studzę. Gdy zacznie tężeć wylewam ją na truskawki. Dobrze schładzam.
Przygotowuję drugą warstwę pianki z serka i galaretki truskawkowej. Gdy się zetnie, rozkładam na niej truskawki. Robię galaretkę pomarańczową i tężejącą przykrywam truskawki.
Serki homogenizowane wlewam do galaretki, starając się nie przerywać ubijania jej mikserem. Wtedy pianka serowa jest puszysta i nie opada.Źródło: Kobieta i życie