Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Bakaliowy piernik z powidłami"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 205
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 129
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 205
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 75
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 150
Składniki
Czas przygotowania 75 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł
Do gotującego się mleka wsypujemy sodę. Margarynę (lub masło) ucieramy z cukrem, miodem i jajkiem. Ucierając, dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy przyprawę do pierników i mleko z sodą. Mieszamy. Przekładamy na posypaną mąką stolnicę, szybko zagniatamy.
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną z nich lekko wałkujemy i wylepiamy nią, wyłożoną papierem do pieczenia, formę o wymiarach 22 x 27 cm. Nakłuwamy widelcem.
Ciasto smarujemy powidłami, posypujemy migdałami, rodzynkami, skórką pomarańczową i połową rozdrobnionych orzechów włoskich. Przykrywamy drugą częścią ciasta, nakłuwamy i na 40 minut wstawiamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do temperatury 180oC.
Ciepły piernik smarujemy roztopioną czekoladą i dekorujemy resztą orzechów.Źródło: Rewia