Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rewelacyjna w smaku babka z zsiadłego mleka. Wychodzi niezwykle miękka, puszysta i wilgotna w środku. Przepis jest banalnie prosty, dlatego warto go zapamiętać. Ciasto można upiec w formie na babkę lub zwykłej keksówce. Można do niego dorzucić świeże bądź suszone owoce.
Forma na babkę, mikser
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1062
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1406
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13037
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1062
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1406
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 13037
Składniki
Uwaga: wszystkie składniki wyjmij z lodówki z odpowiednim wyprzedzeniem. Przed przystąpieniem do pieczenia powinny nabrać one temperatury pokojowej.
Masło przełóż do rondelka i roztop na wolnym ogniu. Roztopione masło odstaw do wystudzenia.
Jajka wbij do miski i ubij razem z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlej roztopione, przestudzone masło. Składniki wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia. Na koniec do ciasta wlej zsiadłe mleko. Ponownie wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Formę na babkę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Ciasto przelej do formy.
Babkę z zsiadłym mlekiem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piecz przez około 60 minut (do suchego patyczka).
Upieczona babkę przestudź, udekoruj cukrem pudrem.