Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Babka mocno czekoladowa, wilgotna, polana lukrem. Pyszna i efektowna!
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 511
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 175
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14686
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 50
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 77
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 511
Naleśniki nie muszą być tylko deserem. Wytrawne naleśniki ze szpinakiem zapie...
Odsłon: 175
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 122
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 14686
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 50
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 77
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej! Forma z kominem 24 cm średnicy wysmarowana masłem i posypana bułką tartą.
Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i cukier wanilinowy. Zaczynamy ubijać jajka na wysokich obrotach, stopniowo wsypujemy cukier. Ubijamy masę 4-5 minut, aż zbieleje i trochę powiększy objętość. Następnie zmniejszamy obroty na średnie, wlewamy mleko i olej. Miksujemy tylko do połączenia składników i wsypujemy w trzech, czterech partiach suche składniki uprzednio wsypane do jednej miski i przemieszane. Znowu miksujemy krótko, do połączenia składników. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem gorącą wodę. Ciasto jest dosyć rzadkie. Przelewamy je do uprzednio przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy 45 minut (do suchego patyczka).
Upieczoną babkę wyjmujemy od razu po upieczeniu z piekarnika, odstawiamy do lekkiego przestudzenia i wyjmujemy ostrożnie z formy.
Całkiem wystudzoną polewamy lukrem. Składniki lukru dajemy do miski i rozcieramy łyżką do konsystencji płynnego miodu. Jeśli wychodzi za rzadki dodajemy trochę więcej cukru pudru. Babka wielkanocna ekstra czekoladowa gotowa!