Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka ponczowa z owocami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 70
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 63
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 70
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 63
Składniki
Formę na babkę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dolej ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj. Mąkę przesiej do miski, zrób w mące zagłębienie.
Rozczyn wlej w zagłębienie i przysyp niewielką ilością mąki. Miskę z mą ką i rozczynem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka utrzyj na puch z pozostałym cukrem oraz cukrem wanilino- wym, połącz ze szczyptą soli oraz roztopionym, przestudzonym masłem i dodaj do mąki z rozczynem.
Dokładnie wyrabiaj wszystkie , aż otrzymasz dość luźne ciasto. Ponownie przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
Ciasto przełóż do formy i jeszcze odstaw do wyrośnięcia. Piecz w temperaturze 200° C około 50 minut.
Rum, białe wino i 1/2 szklanki wody zagotuj z cukrem, a gdy ostygnie nasącz ponczem babkę. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Rozmrożone owoce delikatnie opłucz i osusz.
Jabłko lub brzoskwinie pokrój w półplasterki. Środek babki wypełnij bitą śmietaną i owocami oraz przybierz świeżą miętą.
180 minut Porcja: 405 kilokalorii.
<strong>Do nasączenia babki możesz wykorzystać słodką i mocną herbatę z cytryną.</strong>Źródło: Świat i Ludzie