Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka pomarańczowa z bezą"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 22
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 208
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 188
Składniki
Formę z kominkiem (o poj. 2,5 litra) posmaruj masłem i oprósz mąką. Piekarnik rozgrzej do 175°C.
Rozbij 3 jajka, oddziel żółtka od białek. Białka włóż do lodówki. Utrzyj 250 g masła ze szczyptą soli, 350 g cukru i cukrem waniliowym. Dodaj maślankę, żółtka i 4 całe jajka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i skórką pomarańczową.
Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Kiedy się połączą, przełóż ciasto do formy. Wstaw do piekarnika na środkowy poziom. Piecz 60–75 minut (pod koniec pieczenia zrób test suchego patyczka, ramka na s. 47).
Upieczoną babkę wyjmij z piekarnika. Skrop 3 łyżkami soku pomarańczowego. Studź ok. 30 minut w foremce. Później przełóż na kratkę z piekarnika. Skrop pozostałym sokiem z pomarańczy. Pozostaw do wystygnięcia.
Białka ubijaj na sztywno, pod koniec dosyp 150 g cukru. Ubijaj dalej, aż cukier się rozpuści. Posmaruj babkę masą bezową. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz, aż beza się zrumieni.Źródło: Twój Styl