Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka piwna ucierana"
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 125
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 188
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 125
Gołąbki z młodej kapusty są przepyszne. Zawsze wiosną przyrządzamy je obowiąz...
Odsłon: 188
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 66
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 146
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Ciągle ubijając, dodawaj stopniowo do piany cukier kryształ oraz cukier waniliowy i żółtka.
Mąkę pszenną przesiej do miski razem z opakowaniem proszku do pieczenia. Stopniowo dodawaj do ubitej piany i cały czas mieszaj.
Margarynę rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Gdy przestygnie, dodaj do przygotowanych składników ciasta. Na koniec wlej szklankę jasnego piwa. Starannie wymieszaj .
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Formę do baby, najlepiej z kominem, wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż przygotowane ciasto. Piecz około godziny. Przed wyjęciem wbij w ciasto drewniany patyczek. Jeśli po wyjęciu będzie suchy, to znak, że babka jest gotowa.
Upieczoną babę wyjmij z formy, a gdy całkowicie ostygnie, posyp obficie cukrem pudrem lub, jeśli wolisz, udekoruj polewą z czekolady albo lukrem. Możesz też podać na stół, do babki, sos waniliowy.
Czas ok. 90 min; porcja – 280 kcal, cena 1,20 zł.Źródło: Świat kobiety